19/3/08

Eduardo Gas - Campredonenc i pintor amateur


Eduardo Gas, campredonenc de tota la vida, pagès d’ofici i pintor amateur presentarà les seves obres del 17 d’abril al 3 de Maig al Centre del Comerç de Tortosa; de les 18:00 a les 21:00 hores.
Durant 15 dies podrem gaudir de la seva obra, inspirada amb els llocs més emblemàtics de les nostres terres, podrem passejar pel riu Ebre, passar per la Llotja del Parc de Tortosa, per l'ermita del Remei d'Alcanar o per alguna barraca del Delta. Segur que te n'enamores!


Reflexions II: Pasqua

Un parell de setmanes atràs havia complit els 6 anys, i ja feia dies que veia a mamare com anava de bòlit! Que si vull les carabasses, prepara la confitura, ves al de Marin a buscar farina i anisets, encomana ous per bullir, que no troba matafaluga i saliandra per als pastissets, i vés al mercat de Tortosa a buscar un bon abadejo per dessalar i fer les croquetes! A! I, ganes o no ganes netejar la cuina econòmica i prepara llenya per coure les mones!

Sembla com si fos l’any passat i ja han passat 20 anys! Recordo encara l’olor de les mones acabades de fer, el paner de mimbre ple fins dalt, unes mones en forma de llangardaix, o de serp!
A casa, feia cap molta gent; la tia Rosa Mari, Pepita la Cavera, la tia Dolores, i afegeix que afegeix llenya, i vinga fornades de mones a dins i a fora....

I, els dissabtes de Pasqua! Els recordo com si fossen ahir. Abans la gent treballava i només es feia festa diumenge i dilluns, i res d’esquiar! A la muntanya! A rostir carn i carxofes lo diumenge, i lo dilluns, paella! Doncs això, els dissabtes a molestar a maiaia Manolita, a la carnisseria. Venia gent d’arreu la comarca, fins i tot suïssos que estaven afincats pel Mas de Fullola, o pel de Sol o al Mas de Bermejo. I m’ha iaia talla que talla i trinxa que trinxa corders, i embolica que embolica llonganisses i baldanes d’arròs!

Quins records, quins moments! Com ha canviat tot, que diferent és! Per moments tanco els ulls i encara ho visc! Sento l’olor de les mones, de la paella o de les carxofes acabades de rostir; sentor els crits de mangermana, els cosins i de mi mateixa jugant per aquells bancals d’oliveres, del gronxador a la cisterna i d’allí a fer frígola fins arribar a la caseta dels guàrdies de Fullola. No tenir una màquina del temps i poder-ho viure un cop més.

10/3/08

ELS EBRENCS PERDEN LA MEMÒRIA

Quatre anys enrere un moviment de gent d’un determinat indret es feien sentir arreu l’Estat i arreu del país, amb un objectiu: aturar una proposta descomunal d’un partit sense lògica, el transvasament del riu Ebre. Amb la veu, la identitat i el sentiment aquest moviment de gent va ser escoltat i recolzat per alguns partits, un d’ells ERC.
Al cap d’un temps van ser eleccions nacionals, i la gent de les Terres de l’Ebre va fer-se d’escoltar, donant una victòria a ERC i aconseguint 8 diputats; un moment històric tant per la gent de les TE com per a ERC.

Avui, a l’endemà de les eleccions nacionals, ERC ha sigut totalment oblidada per aquella gent que el 2004 li va donar suport i li va demanar ajuda; el bipartidisme, el vot útil i la por generada pel PSOE front un PP totalitari han fet que aquest partit, ERC, pateixi una derrota preocupant.

L’independentisme creix arreu els PPCC, la polèmica de les vegueries està present a casa nostra, l’espoli fiscal és una realitat, la nostra identitat està amenaçada, a l’estatut li han fet patit gana, els camps eòlics proliferen al nostre territori, el transvasament de l’Ebre torna a crear polèmica, i qui ho està defensant? Doncs ho defensa aquell partit que ha sigut oblidat a la nostra terra, ERC.

6/3/08

Nova campanya i nou moviment del PP i del PSOE

Encara no us heu decidit? No sabeu a qui votar? El PP i el PSOE donen un gir radical a les campanyes tres dies abans de la definitiva, i es donen a conèixer en el seu estat més pur.

Han aconseguit crear nous moviments i masses de seguidors!
Amb aquesta és la definitiva, si no et decideixes, ja no et decidiràs!